banner2

Torek, 31. marec 2015 ob 05:47

Obvestilo NIJZ -Nacionalnega inštituta za javno zdravje zdravstvenim delavcem ob pojavu ošpic

V zvezi z nedavnimi pojavi ošpic v Sloveniji (v letu 2015 smo do sedaj zabeležili 13 primerov) ponovno prosimo vse zdravstvene ustanove in zdravstvene delavce, da ustrezno obravnavate zbolele osebe in preprečite morebitno nadaljnje širjenje bolezni.

Pri tem naj bo pri obravnavi pacientov pozornost usmerjena na klinične znake, značilne za sum na ošpice, in sicer: zvišana telesna temperatura (38 °C in več), makulopapulozni kožni izpuščaj in eden izmed treh simptomov oziroma znakov: kašelj, nahod in vnetje očesne veznice. Bolnike obravnavajte v skladu z algoritmom ukrepanja ob pojavu ošpic, ki je objavljen na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravja (NIJZ): http://www.nijz.si/publikacije/ospice-algoritem-ukrepanja

 

Navodilo v primeru, da se bolnik z znaki za ošpice oglasi v ambulanti

Bolnika, ki se oglasi v vaši ustanovi ter ima simptome in znake, ob katerih lahko posumimo na ošpice, takoj preusmerite v ločeno čakalnico oziroma prostor za izolacijo, opremljeno z razkužilom za roke in potrebno osebno varovalno opremo (kirurško masko). V sklopu anamneze (vključno z epidemiološko) in statusa preverite pisne podatke o cepljenju proti ošpicam ter odvzemite ustrezne vzorce za laboratorijsko preiskavo, in sicer bris žrela/nazofarinksa ali kri ali urin. Z bolnikom naj bo v stiku čim manj osebja.

 

Nujno je hitro obvestilo epidemiologa

Ob vsakem sumu na ošpice je treba takoj (v 3–6 urah) obvestiti epidemiologa v pripravljenosti s pristojne območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje, in sicer:

 

Za območje, ki ga pokrivajo območne enote NIJZ Ravne, Maribor in Murska Sobota:

02 460 23 41

 

Za območje, ki ga pokrivata območni enoti NIJZ Ljubljana in Kranj:

01 244 15 36

 

Za območje, ki ga pokrivata območni enoti NIJZ Koper in Nova Gorica: 05 620 34 67

 

Za območje, ki ga pokrivata območni enoti NIJZ Celje in Novo Mesto: 07 393 41 12.

 

 

Prostor, v katerem se je zadrževal bolnik z ošpicami, je treba zračiti še dve (2) uri po tem, ko ga je bolnik zapustil. Pred morebitno napotitvijo bolnika v drugo ustanovo, bolnika nujno prej najavite po telefonu. Za hospitalizacije bolnika s sumom na ošpice so ustrezni oddelki za infekcijske bolezni in ne Pediatrična klinika UKC v Ljubljani. V primeru hospitalizacije je potrebna aerogena izolacija bolnika še štiri dni po pojavu izpuščaja (oziroma ves čas trajanja bolezni pri bolnikih z oslabljeno imunostjo). Do 4. dne po pojavu izpuščaja lahko v stik z bolnikom pridejo le osebe, zaščitene proti ošpicam.

 

Za morebitna dodatna vprašanja so vam na voljo epidemiologi na območnih enotah Nacionalnega inštituta za javno zdravja ali elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želiš videti, omogoči Javascript. .

Kontakt

KONTAKTNE INFORMACIJE

Strokovno društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Koroške

Števec obiskov

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanes53
mod_vvisit_counterVčeraj101
mod_vvisit_counterTa teden618
mod_vvisit_counterPrejšnji teden672
mod_vvisit_counterTa mesec2139
mod_vvisit_counterPretekli mesec1473
mod_vvisit_counterSkupno594776

Prisotni: 1 guests na strani
Vaš IP: 3.15.202.4
Datum: 26.04.2024

Na naših spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Vec o tem si lahko preberete tem spletnem mestu.

Sprejemam uporabo piskotkov na tej strani.

EU Cookie Directive Module Information