banner2

Ponedeljek, 18. maj 2015 ob 05:03

Izjava za javnost: Medicinske sestre in babice - strokovna skrb, človeška toplina in usmerjenost v optimizacijo zdravstva

Zbornica – Zveza je letos ob počastitvi mednarodnega dneva babic (5. maja) in mednarodnega dneva medicinskih sester (12. maja) pripravila 10. jubilejni kongres zdravstvene in babiške nege Slovenije, ki se ga je udeležilo rekordno število kolegic in kolegov iz vse države, preko 300.

Gostili so tudi predstavnice srbskega in hrvaškega združenja in ugledne tuje predavatelje, med njimi Elizabeth Adams, direktorico centra za profesionalni razvoj pri Irski organizaciji medicinskih sester in babic (INMO), ki je spregovorila o predpisovanju zdravil s strani medicinskih sester in babic na Irskem, ter dr. Petra Carterja, izvršnega direktorja in generalnega sekretarja Royal College of Nursing (RCN), ki je največje strokovno združenje v Veliki Britaniji. Spregovoril je o managementu, motivaciji in voditeljstvu. Odmeven je bil tudi prispevek domačega strokovnjaka dr. Igorja Pribaca, izrednega profesorja za filozofijo, ki je spregovoril o poklicni etiki, prav tako druga plenarna predavanja (www.zbornica-zveza.si).

Ob tej priložnosti je bil izdan obsežen zbornik strokovnih prispevkov 60 avtorjev in avtoric. Na preko 500 straneh prinaša naslednja tematska področja: zdravstvena in babiška nega na primarni ravni in v kliničnih okoljih, prehrana – izziv sodobnega časa, kriza v zdravstvu, ranljive skupine, komplementarno in naravno zdravilstvo, babice danes in v prihodnosti, kakovostno izobraževanje za zdravstveno in babiško nego v prihodnosti.

Na slavnostni akademiji so bili podeljeni Zlati znaki, najvišja priznanja Zbornice – Zveze. Prejemnice so medicinske sestre Majda Cotič Anderle, Karmen Janežič, Stanka Košir, Slavica Mankoč, Nataša Medved, Zdenka Mrak, Judita Slak, Mira Slak, Majda Topler in Ivanka Videčnik. Priznanje Angele Boškin za življenjsko delo pa je prejela Majda Gorše.

Slavnostne akademije se je letos udeležila tudi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, ki je poudarila, da je kot ministrica zavezana skrbi za slehernega prebivalca R Slovenije, za čim bolj enakovreden dostop do zdravstvene obravnave na vseh ravneh zdravstvenega varstva, da podpira javno zdravstvo, da zdravstveni sistem v državi deluje in da se ne strinja s tistimi, ki trdijo, da je vse v razsulu. Potrdila je svojo zavezo prednostnemu reševanju kadrovskih normativov in javnih pooblastil v zdravstveni in babiški negi in se zahvalila članicam in članom Zbornice – Zveze, ki delujejo na projektih na MZ. Predsednica Zbornice - Zveze Darinka Klemenc se je ministrici zahvalila za tvorno sodelovanje in poudarila, da ima zdravstvena nega po več letih prvič občutek, da jih ministrstvo sprejema kot sogovornike v zdravstvu, kar izkazuje z ustreznim umeščanjem zdravstvene in babiške nege v zdravstveni sistem in politiko. Zbornica - Zveza podpira prizadevanja ministrstva za zdravje za ureditev sistema zdravstvenega varstva v državi v celoti in ne le parcialno. Tako aktivno sodeluje pri referenčnih ambulantah in tudi pri prenovi nujne medicinske pomoči (NMP). Zbornica - Zveza projekt podpira, ob pričakovanju, da se poskrbi za ustrezno dostopnost do zdravstvene oskrbe vseh prebivalcev Slovenije.

»Dovolite, da se vam v imenu tistih, ki te možnosti nimajo - pacientov, kajti njihov glas je prešibak in vpliv premajhen, zahvalim za vso strokovno skrb in človeško toplino, ki ste jo tudi v tem letu nudili slehernemu, ki je bil vaše pomoči potreben,« se je Darinka Klemenc, predsednica Zbornice - Zveze vsem medicinskim sestram, babicam in zdravstvenim tehnikom in bolničarjem negovalcem zahvalila za predano delo, njihovim družinam pa za podporo.

Še posebej pa se je zahvalila pacientom, ki zaposlenim v zdravstveni negi iz leta v leto izrekajo visoko podporo. Tako si prav medicinske sestre, ne le v domačem, tudi v svetovnem merilu, delijo drugo mesto (skupaj s piloti) po zaupanja vrednih poklicih, takoj za gasilci.

Članice in člane Zbornice – Zveze pa je predsednica pozvala, da ostanejo združeni in složni v enoviti organizaciji ter usmerjeni v optimizacijo zdravstva in ponosni na svoje delo.

Več informacij: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želiš videti, omogoči Javascript. , tel. (01) 544 54 80

Darinka Klemenc, predsednica

Ljubljana, 14. maja 2015

Kontakt

KONTAKTNE INFORMACIJE

Strokovno društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Koroške

Števec obiskov

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanes9
mod_vvisit_counterVčeraj53
mod_vvisit_counterTa teden627
mod_vvisit_counterPrejšnji teden672
mod_vvisit_counterTa mesec2148
mod_vvisit_counterPretekli mesec1473
mod_vvisit_counterSkupno594785

Prisotni: 2 guests na strani
Vaš IP: 18.118.150.80
Datum: 27.04.2024

Na naših spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Vec o tem si lahko preberete tem spletnem mestu.

Sprejemam uporabo piskotkov na tej strani.

EU Cookie Directive Module Information