banner2

Petek, 22. maj 2015 ob 05:47

IZJAVA ZBORNICE-ZVEZE O POMENU IZBOLJŠANJA SODELOVANJA V ZDRAVSTVENIH TIMIH

Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije (v nadaljnjem besedilu Zbornica – Zveza) kot reprezentativno telo skoraj 15.000 izvajalcev zdravstvene in babiške nege ter oskrbe v R Sloveniji, obžaluje, da so se na Nevrološki kliniki dogajali etično in strokovno nesprejemljivi dogodki.

Zbornica – Zveza je ves čas pozorno spremljala dogajanje, še posebej smo bili pozorni na delo in odgovornosti medicinskih sester in tehnikov zdravstvene nege; pristojne smo večkrat opozarjali na nujnost vključevanja medicinskih sester v komisije, ki so izvajale različne strokovne nadzore, a so se nadzori povečini žal opravljali brez vključenosti stroke zdravstvene nege.

Zdaj je jasno, da medicinskih sester in njihovega dela, s tem pa tudi odgovornosti in prepoznavnosti ter vloge v timu ni več mogoče in ne dopustno puščati ob strani. Zato bo Zbornica – Zveza ministrici za zdravje predlagala izvedbo izrednega strokovnega nadzora s svetovanjem. Glede na težko situacijo v negovalnih timih na Nevrološki kliniki je Zbornica – Zveza članicam in članom teh timov pomagala s strokovnjaki za supervizijo in komunikacijo v težavnih situacijah.

Zbornica – Zveza bo odslej s še večjo intenzivnostjo opozarjala na osebno (in timsko) odgovornost slehernega člana in članice tako negovalnega kot zdravstvenega tima. Ob tem pa se bomo še naprej trudili dobro in konstruktivno delati v zdravstvenih timih in spodbujati kulturo sodelovanja ter odprte diskusije namesto vse prevečkrat prisotne kulture strahu in molka. Zadnji dogodki so nas močno prizadeli in streznili do te mere, da izvrševanje naročil sodelavcev, četudi nosilcev zdravljenja (zdravnikov), ne more biti brezpogojno. Še zlasti ne v primerih, če zdravstveni delavec meni, da bi bila lahko izvršitev naročila kakorkoli škodljiva za pacienta.

Po obstoječi zakonodaji vsak ustrezno izobražen in usposobljen zdravstveni delavec (55. člen Zakona o zdravstveni dejavnosti) nosi strokovno, kazensko, etično in materialno odgovornost za svoja dejanja ali opustitev le teh. Tako ni mogoče pristajati le na izvrševanje (zdravnikovih) naročil, četudi je ta miselnost v določenih krogih v zdravstvu še vedno zelo prisotna. Verjamemo, da bodo zadnji dogodki razčistili nekatere nejasnosti in dinamiko dela v timih in pokazali na potrebo po bolj odprti komunikaciji in boljšem sodelovanju v timih.

Zato se bomo v naslednjih dneh na našo pobudo in tudi na pobudo Etične komisije UKC Ljubljana v zvezi z omenjeno problematiko srečali z Zdravniško zbornico Slovenije ter tudi z vodstvom Odbora za pravno etična vprašanja.

V Kodeksu etike v zdravstveni negi in oskrbi Slovenije (2014) je za področje, ki se nanaša na odgovornost medicinskih sester, opredeljeno, da medicinske sestre:
• pacienta ščitijo pred nestrokovnim, neetičnim ali samovoljnim ravnanjem svojih sodelavcev, prepoznavajo, preprečujejo in zmanjšujejo vse vrste nasilja nad pacienti v kakršni koli obliki. Sodelovanje pri takšnih ravnanjih, njihovo podpiranje ali toleriranje je nedopustno (načelo V);
• pri opravljanju svojega poklica so v okviru svoje izobrazbe in strokovne usposobljenosti za svoje delo odgovorni pred pacientom, svojo vestjo, predpostavljenimi, delovno organizacijo ter širšo družbo. V procesu zdravstvene nege in oskrbe so odgovorni medicinski sestri vodji negovalnega tima (načelo IV);
• upoštevajo načela kulture varnosti in odklonijo vsak poseg, ki bi bil po njihovem strokovnem prepričanju lahko za pacienta škodljiv ali ni v skladu z načeli poklicne etike (načelo IV);
• o morebitnem nestrokovnem in/ali neetičnem ravnanju svojih sodelavcev poročajo predpostavljenim, pristojnim institucijam in/ali organom Zbornice – Zveze (načelo VIII).

Darinka Klemenc, Predsednica Zbornice – Zveze

Ljubljana, 20. maj 2015

Kontakt

KONTAKTNE INFORMACIJE

Strokovno društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Koroške

Števec obiskov

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanes9
mod_vvisit_counterVčeraj65
mod_vvisit_counterTa teden473
mod_vvisit_counterPrejšnji teden672
mod_vvisit_counterTa mesec1994
mod_vvisit_counterPretekli mesec1473
mod_vvisit_counterSkupno594631

Prisotni: 2 guests na strani
Vaš IP: 18.117.153.38
Datum: 25.04.2024

Na naših spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Vec o tem si lahko preberete tem spletnem mestu.

Sprejemam uporabo piskotkov na tej strani.

EU Cookie Directive Module Information