banner2

Ponedeljek, 12. oktober 2015 ob 05:29

Obisk predsednice Mednarodnega sveta medicinskih sester v Sloveniji

Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije v sodelovanju s članom vodstva Mednarodnega sveta medicinskih sester in državnim svetnikom mag. Petrom Požunom v teh dneh gosti dr. Judith Shamian, predsednico Mednarodnega sveta medicinskih sester (International Council of Nurses).

Gre za najvišji obisk v Sloveniji na področju zdravstvene nege doslej. Visoko gostjo sta sprejela ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in predsednik Državnega sveta Mitja Bervar. Največ časa pa je dr. Judith Shamian namenila sestanku s ključnimi predstavniki zdravstvene nege, ki jim je zelo iskreno ter z veliko izkušnjami in znanja spregovorila o nujnosti krepitve kadrovskih virov v zdravstveni negi, o pomenu izobraževanja medicinskih sester, ki je ključno za varnost pacientov, ter o nujnosti sodelovanja stroke zdravstvene in babiške nege pri uvajanju potrebnih sistemskih sprememb v zdravstvu.

Pohvalila je strokovni napredek v naši državi, ki je bil dosežen v zadnjem desetletju, in vodilne v zdravstveni in babiški negi spodbudila, da svojimi znanji in izkušnjami aktivno sodelujejo pri odločevalskem procesu in sooblikujejo zdravstveni sistem po meri pacientov. »Medicinske sestre imate moč, znanje, izkušnje, vzeti si morate še vpliv« je povedala. Pri tem je opozorila na uničujoče posledice vodenja zdravstvenih zavodov brez ustreznih managerskih znanj in izkušenj ter udeležence spodbudila k pridobivanju ustreznih kompetenc. »Obe z ministrico lahko, z nekaj vaje na njeni strani, ker tega še ni počela, tehnično uspešno izvedeva dajanje injekcije. Vendar pa bom samo jaz, ki imam tudi ustrezno izobrazbo, znala presoditi, kdaj in kakšnem primeru.« S tem primerom je želela opozoriti na pomen izkušenj in izobrazbe – le oboje skupaj naredi strokovnjaka – tako v zdravstveni negi kot pri vodenju zdravstvenih zavodov ali sistemov. Le tako bomo pacientom in njihovim svojcem zagotovili tisto, kar v najbolj občutljivem in ranljivem obdobju tudi potrebujejo.

Dr. Judith Shamian je sestanek z ministrico ocenila kot zelo uspešen. Strinjali sta se glede nujnosti zagotavljanja ustreznih kadrovskih pogojev v zdravstveni negi ter kakovostnega izobraževanja, ki se mora biti sposobno prilagajati spreminjajočim se potrebam pacientov in bodočo diplomirano medicinsko sestro pripravljati ne le na delo v bolnišnici, pač pa tudi v skupnosti, na domu in povsod tam, kjer ljudje zdravstveno nego resnično potrebujejo. Dr. Judith Shamian bo ministrici posredovala nekaj strateških dokumentov ICN ter primerov dobre prakse, ki bodo v pomoč ministrstvu pri krepitvi javnega zdravstvenega sistema, ki ima pred očmi potrebe pacientov in njihovih bližnjih.

Visoka gostja je pohvalila sodelovanje Zbornice - Zveze z Ministrstvom za zdravje RS, izrazila zadovoljstvo ob podelitvi javnih pooblastil Zbornici - Zvezi ter izpostavila zavzetost in pripravljenost ministrice za sistemske spremembe in investicije, ki so potrebne na področju zdravstvene nege.

Po srečanju jo je ena izmed udeleženk zaradi njenega bogatega znanja in izkušen ter iskrene naklonjenosti zdravstveni negi in pacientom označila za »kraljico svetovne zdravstvene nege«.

Zbornica - Zveza

Kontakt

KONTAKTNE INFORMACIJE

Strokovno društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Koroške

Števec obiskov

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanes24
mod_vvisit_counterVčeraj101
mod_vvisit_counterTa teden589
mod_vvisit_counterPrejšnji teden672
mod_vvisit_counterTa mesec2110
mod_vvisit_counterPretekli mesec1473
mod_vvisit_counterSkupno594747

Prisotni: 1 guests na strani
Vaš IP: 3.137.161.222
Datum: 26.04.2024

Na naših spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Vec o tem si lahko preberete tem spletnem mestu.

Sprejemam uporabo piskotkov na tej strani.

EU Cookie Directive Module Information