banner2

Četrtek, 01. september 2016 ob 05:44

Izjava za javnost: Zbornica – Zveza na prvo mesto postavlja skrb za pacienta

Ljubljana, 26. 8. 2016

Medicinske sestre, babice in tehnike zdravstvene nege je globoko pretresel ponedeljkov tragični dogodek v Splošni bolnišnici Izola. Predsednica Zbornice – Zveze Monika Ažman je danes obiskala vodstvo zdravstvene nege v bolnišnici in vsem zaposlenim prenesla izraz podpore in sočutja.

Grozljivi dogodek je pustil posledice za vse zaposlene, zato je Zbornica – Zveza za prizadete izvajalce zdravstvene in babiške nege že pripravila načrt psihosocialne pomoči in podpore. Nasilno vedenje nad zdravstvenimi delavci, ki skrbimo za ohranitev življenja in zdravja ljudi, je nedopustno in nesprejemljivo ter ga lahko preprečujemo zgolj z ničelno toleranco do nasilja.

Čeprav je v zadnjih dneh pozornost upravičeno usmerjana v nasilje, ki so ga na delovnih mestih pretežno deležni zdravniki, izpostavljamo, da je treba enako pozornost glede nasilja in delovnih pogojev nameniti tudi drugim poklicnim skupinam v zdravstvu. Tudi Izvajalci zdravstvene in babiške nege kot najštevilčnejša poklicna skupina v zdravstvu, ki smo v prvih vrstah zdravstvenega sistema in spremljamo pacienta od rojstva do smrti 24 na dan, vse prepogosto občutimo, da spremenjene družbene razmere, ekonomska negotovost, nestrpnost in stiske pacientov lahko vodijo do psihičnega in fizičnega nasilja nad zdravstvenimi delavci. Mednarodne raziskave so na primer pokazale, da so prav medicinske sestre med zdravstvenim osebjem na delovnih mestih najbolj izpostavljene različnim oblikam nasilja.

Tragični dogodek v izolski bolnišnici je obenem ponovni poziv, da je treba s kulturo medsebojnega dialoga ob sodelovanju vseh deležnikov in poklicnih skupin v zdravstvu pristopiti k odpravi nekaterih napak in reševanju pomanjkljivosti slovenskega zdravstvenega sistema.

Zaupanje pacientov je bistvo sistema zdravstvenega varstva, ki ga je izjemno težko povrniti, zato smo zaskrbljeni nad komunikacijo med posameznimi deležniki v zdravstvu v zadnjih dneh. Kot strokovno združenje in zagovorniki pacientov pozivamo k umiritvi strasti, razumu in strpnemu dialogu, ki bo osredotočen na iskanje rešitev in bo v center postavil tistega, ki ta sistem najbolj potrebuje - pacienta.

V korist pacientov si želimo hitrejšega reševanja nastalega stanja v slovenskem zdravstvu. Pozdravljamo uvajanje programov za skrajševanje čakalnih dob Ministrstva za zdravje, ki so pogosto nedopustno dolge, a obenem pričakujemo in podpiramo nadaljevanje uvajanja načrtovanih zdravstvenih reform, ki bodo morale zagotoviti boljšo dostopnost, enakost in kakovost zdravstvene obravnave pacientov.


Monika Ažman,
predsednica Zbornice - Zveze

Kontakt

KONTAKTNE INFORMACIJE

Strokovno društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Koroške

Števec obiskov

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanes49
mod_vvisit_counterVčeraj101
mod_vvisit_counterTa teden614
mod_vvisit_counterPrejšnji teden672
mod_vvisit_counterTa mesec2135
mod_vvisit_counterPretekli mesec1473
mod_vvisit_counterSkupno594772

Prisotni: 3 guests na strani
Vaš IP: 3.19.56.45
Datum: 26.04.2024

Na naših spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Vec o tem si lahko preberete tem spletnem mestu.

Sprejemam uporabo piskotkov na tej strani.

EU Cookie Directive Module Information