banner2

Sreda, 14. junij 2017 ob 19:18

15. junija obeležujemo svetovni dan ozaveščanja o nasilju nad starejšimi

Ljubljana, 13. junij 2017 – 15. junija obeležujemo svetovni dan ozaveščanja o nasilju nad starejšimi, ki je pogosto neodkrito in zamolčano. Starejši o tem, da doživljajo nasilje s strani lastnih otrok, vnukov in partnerjev ali s strani zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu, težko spregovorijo.

Bojijo se, da bi razkritje nasilja še povečalo njihovo ogroženost in odvisnost ter jih pripeljalo v še večjo stisko, poudarjajo v Delovni skupini za nenasilje v zdravstveni negi, ki deluje v okviru Zbornice – Zveze, stanovske organizacije medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije.

»Pri nasilju nad starejšimi gre največkrat za psihične in čustvene zlorabe ter tudi za fizično obračunavanje, različne oblike zanemarjanja, ekonomskega in finančnega izkoriščanja, izsiljevanja in celo spolnega nasilja,« je povedala Doroteja Lešnik Mugnaioni, članica Delovne skupine za nenasilje v zdravstveni negi, Zbornica – Zveza. »Strah, nemoč, sram in odvisnost starejšim preprečujejo, da bi o svoji stiski spregovorili z osebami ali organizacijami, ki jim lahko pomagajo. Zaznava nasilja nad starejšimi je še vedno zelo nizka, tudi v zdravstvu, čeprav je prav v zdravstvu najlažje prepoznati zdravstvene in socialne posledice nasilja in ukrepati.«

Zakon o preprečevanju nasilja v družini (2008) je posebno pozornost namenil tudi zlorabi starejših in invalidnih oseb ter vse zaposlene v zdravstvu, socialnem varstvu ter drugih institucijah obvezal k ukrepanju ter prijavi nasilja. A žal do prijav pogosto ne pride. Ključen problem je neprepoznavanje znakov nasilja ter premalo odločno in premalo učinkovito ukrepanje pristojnih služb, ko do zaznave nasilja pride, so poudarili člani Delovne skupine.

Leta 2012 je Delovna skupina za nenasilje v zdravstveni negi, ki deluje v okviru Zbornice – Zveze, skupaj z Društvom SOS telefon pripravila protokol obravnave starejše osebe, ki preživlja nasilje. Protokol je namenjen zaposlenim v zdravstveni negi, ki pri svojem delu delajo s starejšimi, ter navaja možne znake in posledice nasilja ter zanemarjanja pri starejših osebah. Prav tako je Sekcija medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v patronažni dejavnosti podrobneje oblikovala svoj protokol ukrepanja, če pri delu zaznajo nasilje nad starejšimi v družini. Več informacij o nasilju nad starejšimi se nahaja tukaj.

Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije
Ob železnici 30a
1000 Ljubljana

Kontakt

KONTAKTNE INFORMACIJE

Strokovno društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Koroške

Števec obiskov

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanes2
mod_vvisit_counterVčeraj53
mod_vvisit_counterTa teden620
mod_vvisit_counterPrejšnji teden672
mod_vvisit_counterTa mesec2141
mod_vvisit_counterPretekli mesec1473
mod_vvisit_counterSkupno594778

Prisotni: 1 guests na strani
Vaš IP: 3.145.119.199
Datum: 27.04.2024

Na naših spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Vec o tem si lahko preberete tem spletnem mestu.

Sprejemam uporabo piskotkov na tej strani.

EU Cookie Directive Module Information