banner2

Torek, 05. marec 2019 ob 20:51

Odgovori ministrstva za zdravje na vprašanja državnega svetnika

Na Ministrstvo za zdravje (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo) smo s strani Državnega sveta Republike Slovenije prejeli vprašanje državnega svetnika mag. Petra Požuna glede finančnih posledic implementacije 38. člena Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravstveni dejavnosti (v nadaljnjem besedilu: ZZDej-K).

Izhajajoč iz dopisa naj bi minister za zdravje na 13. seji Državnega sveta 12. 12. 2018 v okviru točke Predstavitev programa dela Ministrstva za zdravje med odgovori na vprašanja državnih svetnic in svetnikov izjavil, da bo za implementacijo določb, zapisanih v 38. členu ZZDej-K, treba zagotoviti 40 milijonov evrov. V povezavi s tem je državni svetnik mag. Peter Požun ministru za zdravje postavil naslednje vprašanje:

»Na katerih podatkih oziroma izračunih temelji izjava ministra za zdravje na 13. seji Državnega sveta 12. 12. 2018, da bo za implementacijo 38. člena Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravstveni dejavnosti (ZZDej - K) treba zagotoviti 40 milijonov evrov?«.

Uvodoma pojasnjujem, da ministrstvo s podatki o višini finančnih posledic implementacije 38. člena ZZDej -K ne razpolaga, saj bo finančni učinek odvisen od novih/prenovljenih aktivnosti in kompetenc v dejavnosti zdravstvene nege ter nadaljnjega ugotavljanja izpolnjevanja pogojev na strani izvajalcev zdravstvene dejavnosti. Finančnega učinka implementacije 38. člena ZZDej-K zaradi navedenih razlogov, upoštevajoč pomanjkanje podatkov o številu zdravstvenih tehnic in zdravstvenih tehnikov in tehnic zdravstvene nege ter tehnikov zdravstvene nege, ki bodo izpolnjevali pogoje iz 38. člena ZZDej -K, tudi v času sprejema zakona ni bilo mogoče določiti, niti predvideti.

Navedbe glede 40 milijonov evrov dodatnih sredstev za področje zdravstva pa so se nanašale na implementacijo sprejetega Sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev (Uradni list RS, št. 80/18). Menim, da je pri prišlo do nesporazuma v komunikaciji, za kar se iskreno opravičujem.

S spoštovanjem,
Samo Fakin
MINISTER

Kontakt

KONTAKTNE INFORMACIJE

Strokovno društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Koroške

Števec obiskov

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanes1
mod_vvisit_counterVčeraj53
mod_vvisit_counterTa teden619
mod_vvisit_counterPrejšnji teden672
mod_vvisit_counterTa mesec2140
mod_vvisit_counterPretekli mesec1473
mod_vvisit_counterSkupno594777

Prisotni: 1 guests na strani
Vaš IP: 3.17.162.247
Datum: 27.04.2024

Na naših spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Vec o tem si lahko preberete tem spletnem mestu.

Sprejemam uporabo piskotkov na tej strani.

EU Cookie Directive Module Information