banner2

Sreda, 08. maj 2019 ob 15:18

SDMSBZT Koroške čestita vsem svojim članom/članicam ob prazniku babic, 5.maju

Mednarodni dan babic – 5. maj

Letošnji moto mednarodnega dneva babic se glasi:

Babice: zagovornice pravic žensk

Babiško delovanje sega globoko v zgodovino človeštva. Danes je babištvo, ki je pomemben del zdravstvenega sistema tako v svetu kot v Sloveniji, na pomembnem prelomu, tradicionalne vloge babic namreč ne ustrezajo zahtevam sodobnega časa. S tem v mislih je treba pripraviti novo vizijo in strategijo razvoja babištva v Sloveniji. Jasno je, da je eden izmed pomembnejših ciljev babiške vizije, da bi imela vsaka ženska dostop do kontinuirane babiške obravnave v času nosečnosti, poroda in v poporodnem obdobju.

Babice vedno delujejo kot zagovornice pravic žensk. K temu jih zavezuje babiška filozofija in Kodeks etike za babice Slovenije. Babice pri svojem delu delujejo v skladu z načeli Kodeksa etike za babice Slovenije. Ravno prvo načelo kodeksa etike za babice, ki govori o tem, da babica pri svojem delu spoštuje in zagovarja temeljne človekove pravice, pravice matere, otroka in družine, je prvi pogoj za razumevanje ter dosledno upoštevanje in izvajanje vseh drugih šestih načel.

Tema mednarodnega dneva babic leta 2019 je Babice: zagovornice pravic žensk.

Svetovna konfederacija babic (ICM) meni, da imajo ženske pravico do babice kot najprimernejšega zdravstvenega strokovnjaka. Babice pa imajo pravico do ustreznega izobraževanja, predpisov, ki spodbujajo njihovo prakso in združenja, da lahko uresničujejo svoje poslanstvo.

Babice pri svojem delu vsak dan podpirajo in ščitijo pravice žensk, za kar potrebujejo varno okolje za delo. Ženske, dekleta in babice imajo pravico živeti varno pred poškodbami, nasiljem, diskriminacijo in zlorabami. Dekleta imajo pravico do spolnega in reproduktivnega zdravja.

in ustreznih storitev kjerkoli na svetu. Ženske imajo svobodo in izbiro glede tega, kaj se zgodi z njihovim telesom. Vsaka ženska ima pravico biti brez kakršne koli oblike diskriminacije, pravico do zasebnosti in pravico do najnovejših zdravstvenih informacij ter pravico do izbire o njihovi oskrbi med porodom. Babice imajo pravico zagotavljati oskrbo v skladu s svojimi kompetencami, ženske pa imajo pravico dostopa do izobraženih in kompetentnih babic. Vsaka ženska ima pravico izbrati kraj, kjer bo rodila. Za več ključnih sporočil si oglejte ICM-jev zakon o pravicah žensk in babic.

To pomembno sporočilo zagovornic pravic žensk bodo slovenske babice s pomočjo strokovne Sekcije medicinskih sester in babic promovirale v delovnih okoljih, na primarni in sekundarni ravni, v medijih prav tako na lokalni in nacionalni ravni. Študenti babištva na Zdravstveni fakulteti kot že tradicionalno tudi letos prirejajo aktivnosti ob mednarodnem dnevu babic, ki bodo 7. 5. 2019 na Prešernovem trgu. Na ta dan se bosta v središču Ljubljane odvijali kar dve prireditvi. Z namenom širjenja babiških informacij in pri promociji poklica vam bodo v torek, 7. 5. 2019, med 10. in 18. uro na izobraževalnih stojnicah predstavili poklic diplomirane babice. Tako kot vsako leto ob 17. uri po središču Ljubljane organizirajo tudi tradicionalni babiški tek. Seveda pa tudi letos niso pozabili na malčke, ki se jim lahko pridružijo na teku (tečem za babico), kjer jim bodo predstavili babiški poklic skozi igre in šport.

Kontakt

KONTAKTNE INFORMACIJE

Strokovno društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Koroške

Števec obiskov

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanes41
mod_vvisit_counterVčeraj136
mod_vvisit_counterTa teden628
mod_vvisit_counterPrejšnji teden218
mod_vvisit_counterTa mesec1477
mod_vvisit_counterPretekli mesec1473
mod_vvisit_counterSkupno594114

Prisotni: 1 guests na strani
Vaš IP: 3.133.159.224
Datum: 19.04.2024

Na naših spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Vec o tem si lahko preberete tem spletnem mestu.

Sprejemam uporabo piskotkov na tej strani.

EU Cookie Directive Module Information