banner2

Sreda, 08. maj 2019 ob 15:26

SDMSBZT Koroške čestita vsem svojim članom/članicam ob prazniku medicinskih sester, 12.maju

Mednarodni svet medicinskih sester vsako leto ob mednarodnem dnevu medicinskih sester, ki se praznuje 12. maja, na rojstni dan Florence Nightingale izbere svojo vodilno temo. Zadnji dve leti je bila to Medicinske sestre: Vodilni glas. Leta 2017 smo razpravljali o vlogi zdravstvene nege pri doseganju ciljev trajnostnega razvoja, leta 2018 pa obravnavali človekovo pravico do zdravja. Letos je naše vodilo Zdravje za vse. Medicinske sestre po vsem svetu vsak dan, v zahtevnih okoliščinah in z omejenimi sredstvi za zagotavljanje zdravstvenega varstva tistim, najbolj potrebnim pomoči, zagovarjajo zdravje za vse.

Predsednica ICN Annette Kennedy pravi, da lahko medicinske sestre kot del multidisciplinarne skupine sooblikujejo zdravstvene sisteme, ki upoštevajo družbene, gospodarske, kulturne in politične dejavnike zdravja. Lahko se lotimo neenakosti na področju zdravja in s preusmerjanjem na promocijo zdravja in preprečevanje bolezni s svojim pristopom povsod po svetu izboljšamo zdravje ljudi. In končno, verjamemo, da je čas, da medicinske sestre uveljavijo svoje poslanstvo in vodilno vlogo. Kot največja skupina v zdravstveni stroki po vsem svetu, ki dela na vseh področjih, kjer je zdravstveno varstvo zagotovljeno, ima zdravstvena nega velik potencial in vrednost, če je le ustrezno izkoriščena, da končno doseže svojo vizijo – Zdravje za vse.

Medicinske sestre so bistvene pri preoblikovanju zdravstvenih sistemov in zdravstvenem varstvu, tako da noben človek ne ostane brez zdravstvene oskrbe ali je osiromašen zaradi potrebe po zdravstvenem varstvu. Zagotavljajo ustrezno, dostopno in na dokazih temelječo zdravstveno obravnavo v skladu s svojimi kompetencami. Za cilj Zdravje za vse, ki ga je treba doseči, je treba spremeniti pristop k zdravju in dobremu počutju. Ker imajo medicinske sestre ključno vlogo zagovornikov pacientov, ustrezne spretnosti, kontinuirano opravljajo zdravstveno nego in so številčno močna skupina, so idealne pri soodločanju in oblikovanju zdravstvenih storitev in razvoju zdravstvene politike. Kot eden najbolj zaupanja vrednih in spoštovanih zdravstvenih poklicev ima zdravstvena nega ključno vlogo pri reševanju številnih zdravstvenih izzivov, s katerimi se soočajo po vsem svetu. Medicinske sestre so gonilna sila vsakega zdravstvenega sistema in se morajo odzivati na zdravstvene potrebe posameznikov, skupnosti in sveta. Kodeks etike ICN navaja, da »je v zdravstveni negi vključeno spoštovanje človekovih pravic, vključno s kulturnimi pravicami, pravico do življenja in izbire, dostojanstvom in spoštovanjem. Zdravstvena nega je spoštljiva ne glede na starost, barvo kože, veroizpoved, kulturo, invalidnost ali bolezen, spol, spolno usmerjenost, narodnost, politiko, raso ali socialni status. Medicinske sestre zdravstvene storitve nudijo posamezniku, družini in skupnosti ter usklajujejo svoje storitve s storitvami sorodnih skupin. Potreba po zdravstveni negi je univerzalna.« (Mednarodni svet medicinskih sester, 2012)

Zdravje za vse je predhodnica univerzalnega zdravstvenega varstva, ki je bilo najprej izraženo s smernicami in ukrepi v izjavi Alma-Ata o primarnem zdravstvenem varstvu. Deklaracija Alma-Ata je v svojem jedru potrdila, da je izboljšanje zdravja mogoče doseči le s kombinacijo izobraževanja v zdravstveni negi, zdrave ekonomije in politik ter ukrepov proti socialnim krivicam. »Zdravje za vse pomeni, da je zdravje dosegljivo vsem v posamezni državi.« Zdravje v tem kontekstu ne pomeni le razpoložljivosti zdravstvenih storitev, ampak popolno stanje telesnega in duševnega zdravja, ki človeku omogoča družbeno in ekonomsko produktivno življenje (Mahler, 2016).

1. Odprava ovir za dobro zdravje, npr. odpravo nedohranjenosti, revščine, stanovanje in zavetje

2. Cilj gospodarskega razvoja in ne samo sredstvo za njegovo doseganje

3. Odvisno od stalnega napredka na področju medicine in dostopa do zdravstvenih storitev, zlasti primarne zdravstvene oskrbe in imunizacije

4. Obravnavanje socialnih dejavnikov zdravja za izboljšanje zdravja in dobrega počutja posameznika in skupnosti

5. Celostni pristop k zdravju, ki zahteva vključevanje kmetijstva, izobraževanja, stanovanj, komunikacij, pravosodja, gospodarskih trgov in drugih industrijskih panog

Zakaj bi se morale medicinske sestre zanimati za globalne zdravstvene izzive, ki vplivajo na cilj Zdravje za vse?

V skladu s svojim obsegom prakse medicinske sestre zagotavljajo ustrezno, dostopno in na dokazih temelječo nego. Medicinske sestre delujejo samostojno kot del multidisciplinarnih skupin, vendar pri zdravstveni negi dajejo prednost tistim, ki najbolj potrebujejo pomoč in se ukvarjajo z neenakostmi na področju zdravja.

So zagovornik in skrbnik posameznikov in skupnosti. Medicinske sestre se odzivajo na zdravstvene potrebe posameznikov, skupnosti in sveta. Delajo s posamezniki in skupnostmi ter lahko razvijajo zdravstvene sisteme, ki so odzivni na zdravstvene potrebe prebivalstva.

So usposobljeni strokovnjaki s potencialom za izboljšanje zdravja za vse. Zdravstvena nega je dejavnost, ki spodbuja javno zdravje; zagovarja pravice vseh, vključno z najbolj ranljivimi na svetu; zagotavlja zdravstveno obravnavo v vseh življenjskih obdobjih; medicinske sestre izobražujejo skupnosti za doseganje boljšega zdravja in dobrega počutja. Kot največja skupina zdravstvene stroke po vsem svetu, ki deluje na vseh področjih, kjer se zagotavlja zdravstveno varstvo, ima zdravstvena nega velik potencial in vrednost, če je ustrezno izkoriščena, da bi končno dosegla vizijo Zdravje za vse.

Svet išče načine za doseganje zdravja za vse. Deklaraciji iz Alma-Ate ni uspelo zagotoviti zdravja za vse. 40 let po deklaraciji polovica svetovnega prebivalstva nima dostopa do osnovnih zdravstvenih storitev. Starajoče se populacije in spreminjajoči se vzorci bolezni zahtevajo drugačen pristop k zdravju, ki upošteva celostni model, osredotočen na ljudi. Ta okvir je v središču zdravstvene nege in povezan z naraščajočim strokovnim znanjem in širjenjem obsega prakse.

Povzeto po brošuri VOICE TO LEAD:

https://2019.icnvoicetolead.com/wp-content/uploads/2017/04/ICN_Design_EN.pdf.

Kontakt

KONTAKTNE INFORMACIJE

Strokovno društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Koroške

Števec obiskov

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanes18
mod_vvisit_counterVčeraj136
mod_vvisit_counterTa teden605
mod_vvisit_counterPrejšnji teden218
mod_vvisit_counterTa mesec1454
mod_vvisit_counterPretekli mesec1473
mod_vvisit_counterSkupno594091

Prisotni: 3 guests na strani
Vaš IP: 18.222.119.148
Datum: 19.04.2024

Na naših spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Vec o tem si lahko preberete tem spletnem mestu.

Sprejemam uporabo piskotkov na tej strani.

EU Cookie Directive Module Information