banner2

Torek, 24. julij 2012 ob 16:21

ODPRTO PISMO ČLANOM IN ČLANICAM DMSBZT SG

Spoštovana članica/član Strokovnega društva medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenj Gradec!

Pred vami je čas težko pričakovanih počitnic, ko se po napornem in odgovornem delu razveselite strogo odmerjenega, brezskrbnega oddiha v krogu družine, prijateljev in znancev.  Iskreno želimo, da ga preživite prijetno in da si vsaj malo odpočijete.

Ob tej dobronamerni želji žal ne moremo mimo obilice nedavno slišanih, javno izraženih, neresničnih, medijsko podprtih in nekorektnih obtoževanj, podtikanj in načrtno odmerjenega omalovaževanja in podcenjevanja strokovnjakov zdravstvene in babiške nege (ZBN) in stroke, ki ji pripadamo.

Na robu vsesplošne krize, med nas, med strokovnjake zdravstvene nege različnih izobrazbenih profilov, vsiljujejo nemir, osebno nezadovoljstvo, občutek strahu. Naš ugled dobiva žaljivo in neprimerno dimenzijo, v javnosti se ustvarja podoba, ki si je nihče med nami ni zaslužil. Verjeti posameznikom in njihovi zlorabi medijev ali verjeti tistim kolegom, kolegicam, ki se znotraj Društva in znotraj Zbornice-Zveze desetletja trudijo za zdravstveno nego narediti največ in najboljše in ki želijo (končno) stroko ZBN postaviti ob bok drugim, močnejšim strokam, postavlja morda razmišljanje koga med vami pod vprašaj. A je odgovor pravzaprav zelo jasen. Modra presoja vseh nas, ki izvajamo ZBN in svoje delo poznamo bolje od vseh drugih, bo odločala o tem, kaj bo s stroko ZBN jutri. Vredni smo veliko več, kot nam priznavajo. Smo, četudi si pred tem zatiskajo oči, še kako pomemben del zdravstvenega sistema. V svoje delo vlagamo ogromno naporov in naše delo pomeni mnogo več, kot ga pod težo osebno naravnanih in zavajajočih izjav posameznikov, ta trenutek zaznavajo uporabniki naših storitev, pacienti in širša javnost.

Spričo dogajanj, ki producirajo medsebojno nestrpnost, nesolidarnost, nesožitje in ki hkrati neargumentirano pozivajo posameznike iz naših vrst k rušenju 85 let dolge in uspešne zgodbe o delu Zbornice-Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije, vas iskreno vabimo k kritičnemu razmisleku in k odločitvi, da se s skupnimi močmi pogumno zoperstavimo vsem pobudam, ki vodijo k onemogočanju ustvarjalnosti vseh zaposlenih v ZBN, ki preprečujejo naš osebni, strokovni in karierni razvoj in posledično težijo k razvrednotenju in nazadovanju varne in kakovostne ZBN za pacienta.

Vsi, ki delujemo na področju zdravstvene in babiške nege si želimo dobrega, poštenega in odkritega sodelovanja tako v negovalnih timih in v zdravstvenem timu. Samo z dobrim sodelovanjem in medsebojnim razumevanjem bo naš pristop k pacientu učinkovitejši, delo bo opravljeno z veliko manj vložene energije, strokovno in varno. Za dosego omenjenega si prizadevamo v našem društvu povezati čim več izvajalcev zdravstvene in babiške nege, ne glede na njihovo stopnjo dosežene izobrazbe.

Povsem nerazumljivi so poskusi tistih, ki nas silijo, da bi se morali sprijazniti s stanjem, ki ZBN izrinja iz sistema in jo vrača spet nazaj, v preteklost. Imamo pravico sodelovati pri sprejemanju odločitev, ki vplivajo na naše življenje in delo. Imamo  možnost, zato izkoristimo potencial, ki ga premoremo in pokažimo pri izražanju svojih želja in zahtev kolektivno odločnost. Odgovornost je na vsakem od nas, vsak med nami naj prispeva svoj del k zasuku na bolje.

Sodelujmo, družimo se, zaupajmo drug v drugega in soustvarjajmo našo prihodnost v našem strokovnem Društvu in v Zbornici-Zvezi. Povezani smo močni in le tako bo mogoče uresničevati pravice do uresničevanja interesov naše poklicne skupine za naše dobro, za dobro pacienta kot uporabnika naših storitev in za širše skupno dobro. Množičnost, trdna povezanost, kolektivni duh naj bodo vodilo za naprej. Naši interesi so odgovor večine in ne morejo biti zamenljivi za lažne, neiskrene, zlonamerne in egoistične pobude posameznikov.

Z ukinitvijo licenc zdravstvenim tehnikom bo zaustavljena rdeča nit izobraževanja večine zaposlenih na področju zdravstvene in babiške nege. Kaj to pomeni za stroko, posameznika? Po našem prepričanju zagotovo velik korak nazaj,  »nazadovanje«v strokovnem razvoju kakor tudi v osebnostni rasti ter ne nazadnje tudi v kariernem razvoju zdravstvenih tehnikov. Odmevi na izobraževanja predvsem obveznih vsebin so se nekaterim članom zdela »zapravljanje« dragocenega časa in denarja. Po izobraževanju pa smo vendarle vsi spoznali in priznali, kako pomembno in potrebno je bilo slednje  za vsakega izmed nas. Na izobraževanjih smo izmenjali izkušnje dobrih praks, se naučili veliko pomembnih, tudi novih vsebin. In kar je še posebej pomembno, tudi družili smo se, izven kliničnega okolja in izven vedno čuječe odgovornosti.  Večina udeležencev strokovnih seminarjev, ki jih je organiziralo Društvo v sodelovanju z Zbornico–Zvezo, je izrazilo prepričanje, da bi moralo biti podobnih izobraževanj še več, celo večkrat v enem licenčnem obdobju. Z licenciranjem vseh strokovnjakov ZBN, tudi zdravstvenih tehnikov, smo si želeli in smo uspeli doseči njihovo kontinuirano, vseživljenjsko izobraževanje.

Zares žalosti dejstvo, da so nekateri posamezniki znotraj naših vrst »zadovoljni«, ker se jim ne bo potrebno izobraževati. A kljub takšnemu njihovemu razmišljanju napredka družbe in stroke ZBN v njej ni mogoče več zaustaviti. Vseživljenjsko učenje oz. izobraževanje je pomembno, kajti le dobro izobražen strokovnjak ZBN, bo v prihodnosti lahko boljši od tuje konkurence in za bolj kakovostno in učinkovito delo cenjen in bolje plačan kot je.

Načrtovanih je bilo veliko izobraževanj, sproti smo vas in vas bomo tudi v bodoče obveščali o vseh aktivnostih, ki bodo potekale na tem področju.

Zavedajoč se dejstva, da je dobra informiranost velikega pomena, smo pred časom posodobili naše spletno stran, ki je dostopna prav vsem članom in članicam Društva. Poleg rednih pisnih obvestil preko spleta ter obvestil v vsa klinična okolja, se trudimo pravočasno obvestiti članstvo o vseh novostih, ki se dogajajo tako na nivoju našega društva kot na nivoju Zbornice–Zveze. Informiranost in dostop do vseh informacij je torej omogočena, kako to izkoristi posamezni član, je pa seveda njegova odločitev.

Posamezniki razmišljate o izstopu iz Zbornice – Zveze, nekateri ste se obrnili na Zbornico – Zvezo ter zahtevali vračilo plačanih taks za vpis v register ter za izdajo prve licence, najbrž zaradi neosveščenosti in pomanjkanja informacij, četudi smo vse člane, ki so se udeleževali naših skupnih srečanj, o tem redno obveščali, prav tako so vse informacije bili vedno pripravljeni razložiti tudi na Zbornici–Zvezi.  Naj vas obvestimo, da se denar od plačanih taks zbira izključno v proračunu republike Slovenije in ne na Zbornici–Zvezi, kot si morda napačno razlagate in zato od Z-Z pač ne morete pričakovati vračila vplačila, ki ga od vas niso dobili. Sklepamo, da je vzrok vašemu nezadovoljstvu predvsem ne-podelitev licenc. Prav je, da veste, da za to neupravičeno krivite Zbornico-Zvezo. Ministrstvo za zdravje Zbornici-Zvezi (zgolj zdravstveni in babiški negi) ni namenilo dogovorjenih finančnih sredstev, namenjenih za vpis posameznikov v register ter podelitev licence.

Članstvo v Zbornici- Zvezi in Društvu je neobvezno. Neobvezno članstvo je za vse, ki delamo v zdravstveni in babiški negi predvsem čast. Razumimo in občutimo naše članstvo kot pripadnost veliki skupini enako razmišljujočih na področju zdravstvene in babiške nege. Bodimo ponosni predstavniki stanu, ki mu pripadamo. Če spoštujemo in cenimo sami sebe, nas bodo spoštovali in cenili tudi drugi. Nenazadnje štejejo tudi bonitete, ki jih imamo kot redni plačniki članarine in nam jih (nečlani, ki ne prispevajo nič) tako zelo radi očitajo. Naj vas spomnimo, da članstvo v Društvu in neposredno v Zbornici–Zvezi pomeni  50 % zmanjšano plačilo kotizacij, Društvo hkrati omogoča vsem svojim članom plačilo vsaj enega izobraževanja iz obveznih vsebin v enem licenčnem obdobju.  Ob zelo zahtevnem in odgovornem delu, ki ga opravljamo, pa se nam zdi še kako pošteno, da svojim članom iz članarine dodamo prispevek in jim kot protiutež dokazanemu izgorevanju na delovnih mestih, omogočimo tudi trenutek sprostitve, druženje in izlet. Ob takšnih priložnostih se srečujemo prav vsi profili medicinskih sester skupaj z upokojenimi kolegicami, ki so že prispevale dragocen del stroki ZBN. Vedno se imamo lepo in vsi očitki na to temo, so zares skrajno nekorektni in obsojanja vredni.  

V strokovnem društvu uresničujemo pobude in ideje neposredno iz naših članskih vrst. Interesne dejavnosti bi želeli razširiti ter s tem zadovoljiti čim večje število članov in članic. V Društvu smo dobili pobudo, da bi v določene aktivnosti, predvsem pohodniško sekcijo, vključili tudi naše svojce. V tej pobudi vidimo dobro možnost in priložnost druženja s svojimi najbližjimi, saj smo kot izvajalci zdravstvene in babiške nege zaradi svojega poslanstva prepogosto iztrgani iz družinskega življenja.  

Vsak med nami je v procesu zdravljenja potreben, vsak od nas ima svoje mesto v timu, ki nam ga opredeljuje naša kompetenca. Naše skupno poslanstvo je in ostaja pomoč tistim, ki so pomoči potrebni. Ko smo svojo nalogo dobro opravili, nas objame moč  zadovoljstva. Če smo ob tem deležni pohvale in priznanja tudi na nivoju Društva, še toliko bolje. Prav zaradi slednjega Društvo vsako leto podeli najvišje priznanje Društva – srebrni znak. Sodelavci in vodje, članice in člani Društva moramo med seboj samo prepoznati posameznike ali time ljudi, ki prispevajo tisto nekaj več bodisi pri obravnavi pacienta ali pri delovanju Društva ter jih predlagati za dodelitev priznanja in jih na ta način znati pohvaliti. Priznanja vsako leto s pridihom »našega praznika« podelimo na rednem občnem zboru Društva in ob tem se imamo vedno skupaj zares lepo.

Kako naprej?

Večino naših aktivnosti bomo usmerili v krepitev združevanja ter moč povezanosti pri našem delovanju ter poklicnem razvoju. Vsako pozitivno idejo posameznika ali delovne skupine bomo proučili ter jo poskušali uresničiti. Naši skupni cilji morajo izžarevati v prid razvoja sodobne stroke zdravstvene in babiške nege. Nikar ne pozabimo na tiste, ki prihajajo za nami.

Razmislimo o napisanem, združimo moči v dobrobit našega uporabnika ter nas samih, previharimo viharje in povezani stopimo izzivom naproti.

Le skupaj, enotni v »naši« organizaciji, »našem« društvu, ki bo skrbelo za širitev znanja, ki bo poudarjalo razvoj posameznika skozi poklicno delovanje in širše, bomo lahko ustvarili na eni strani večjo osebno in družbeno blaginjo, na drugi strani pa zadovoljnega uporabnika naših storitev.

Poiščimo skozi številne aktivnosti društva, prave poti in rešitve za premagovanje trenutnih ovir. Združeni premagajmo osebna in skupna nezadovoljstva z odločitvami ministrstva, vlad, vodstev delovnih zavodov in morebitna nesoglasja v naših lastnih vrstah. Ob dnevih, ko nam s slabšanjem delovnih razmer in procesov pohaja sapa in nam aktualne razmere načenjajo pogum, optimizem in veselje do dela, se zavedajmo moči strokovnega znanja in povezanosti. Dajmo prednost učenju in pridobivanju strokovnih znanj in veščin, s katerimi bomo zagotavljali višjo varnost in kakovost našega dela. Namenjajmo vse svoje delo izključno najprej in vedno v dobrobit pacientom, k razvoju in napredku stroke zdravstvene nege.

Spoštovane članice, člani!

Zares skrajni čas je, da strnemo vrste. V znanju in slogi je naša moč in naša prihodnost.

S prijaznimi pozdravi,

SDMSBZT SLOVENJ GRADEC

Gosposvetska 1, 2380 Slovenj Gradec

Spremljajte nas na spletnem naslovu: www.dmsbzt-sg.si 

Spremljajte vsa aktualna dogajanja na področju zdravstvene in babiške nege na spletnem portalu naše krovne inštitucije Zbornice-Zveze na: www.zbornica-zveza.si

Kontakt

KONTAKTNE INFORMACIJE

Strokovno društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Koroške

Števec obiskov

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanes4
mod_vvisit_counterVčeraj42
mod_vvisit_counterTa teden459
mod_vvisit_counterPrejšnji teden592
mod_vvisit_counterTa mesec1398
mod_vvisit_counterPretekli mesec1954
mod_vvisit_counterSkupno611450

Prisotni: 3 guests na strani
Vaš IP: 3.135.190.182
Datum: 21.09.2024

Na naših spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Vec o tem si lahko preberete tem spletnem mestu.

Sprejemam uporabo piskotkov na tej strani.

EU Cookie Directive Module Information